S. d. Ch. — Fantom Morgalu

V Brně, v moravské Praze, v jediném vtipu, ve kterém se dá žít, řádí zlověstný Fantom Morgalu! Pražský, pseudobásníky prokletý básník S. d. Ch. je mu však na stopě. Podaří se mu v jeho nejnovější komedii (tzv. umělecké) strhnout oponu a ukázat nám ho nahého?

Premiéra nové komedie Fantom Morgalu z pera Radokem 2 x oceněného autora S.d.Ch. uspořádaná formou scénické četby proběhla 15.4.2014 u příležitosti vydání prvního svazku nové edice nakladatelství RUBATO – TRENTADUE.

Zdálo by se, že hra Fantom Morgalu vznikla na základě zkušeností získaných při přípravě a v průběhu mé výstavy Orbis Varlén a nic v Moravské galerii v Brně a zdálo by se tak správně, jen s tím, a je to jasné už ze samotného textu, že nic takového se v Moravské galerii nemohlo stát, už proto, že je to příliš vtipné a plné espritu. Přesto mám neodbytný pocit, jakoby se právě tohle tajemně, pořád a všude dělo. Je to učiněná umělecká magie, a pokud bych chtěl být seriózní, přesný a spravedlivý, dodal bych, že je to poslední umění, které nám ještě zbývá, ale pravda je, že je to poslední umění, které ještě umíme.

S. d. Ch.

vyšlo 04 | 2014
ISBN 978-80-87705-15-5
32 stran, ofsetový tisk, jedna přímá barva, doporučená maloobchodní cena: 95,-Kč

ROZEBRÁNO

UKÁZKA

Stránky autora

OHLASY

„Fantom Morgalu je absurdní fraška, jíž Morgal posloužil jako ideální jeviště pro přehlídku narcistních jedinců, intelektuálních nadutců, snaživců, hrubců, ignorantů, alibistů a vyžírků. Líčí uměleckou scénu a její instituce jako útočiště bizarních existencí a parazitů a všeobecný obraz zmaru v Morgalu dovádí až do obludného finále.“

Faktický negativní energie
Jiří Ptáček, Nový prostor 440 (24.6.2014)

“Hra ale nestojí na prvoplánovém zesměšnění, které se nabízí skoro samo. Z konkrétního tu přirozeně roste obecné: kritika českého, respektive moravského pocitu méněcennosti, lidské malosti a ubohosti. Sigismund de Chals se svým psaním náramně dobře baví. A čtenář s ním. V době, kdy dirigují zdejší společnost a kulturu právě takovéhle fantomy, je to pádná obrana. Vlastně jediná možná.”

Přízrak (nejen) v galerii
Radim Kopáč, Týdeník Rozhlas, 19. 8. 2014